Dental Centar Petković

Objedinjavanjem stomatološkog znanja sa savremenom dijagnostičkom i terapijskom tehnologijom, Dental Centar Petković omogućava pružanje stomatoloških usluga pacijentima po najvišim standardima stomatološke dijagnostike i terapije

Zakažite pregled

CAD CAM tehnologija

CAD CAM tehnologija u stomatologiji je potpuno inovativan metod u restorativnoj stomatologiji i protetici. CAD CAM je skraćenica od engleskog izraza Computer-aided design/Computer-aided manufacture, odnosno kompjuterski vođen dizajn i kompjuterski potpomognuta proizvodnja u stomatologiji.

Cad Cam pacijentima omogućava veći komfor, brzinu izrade, kvalitetnije protetske nadoknade.

CAD CAM tehnologija u stomatologiji služi za izradu restauracije iz jednog bloka keramike – što konačni proizvod čini preciznijim u poređenju sa tradicionalnim metodama izrade. Pomoću ove tehnologije se od gotovih keramičkih blokova, potpuno digitalnim procesom, izrađuju zubne nadoknade – inlay, onlay, zubne krunice, zubni mostovi.

Uz pomoć CAD CAM tehnologije zubnu nadoknadu od početka do kraja procesa izrađuje računarski navođena, visokoprecizna oprema, i to u samo jednom ili eventualno dva dana.

Koje zubne nadoknade se mogu izrađivati CAD/CAM tehnologijom?

 • Viniri
 • Keramičke plombe
 • Delimične krune
 • Endokrune
 • Solokrune
 • Mostovi
 • Krunice i mostovi na implantatima

Prednosti CAD/CAM tehnologije u stomatologiji

CAD CAM pruža višestruke koristi, naročito u oblasti restorativne stomatologije. Pre svega, krajnji proizvod se dobija sa većom preciznošću. Takođe, pacijent puno brže završava sve neophodne stomatološke usluge. Budući da krunice i druge restorativne opcije više ne moraju da se prenose u laboratoriju, ceo postupak se može završiti tokom jedne posete ordinaciji. Isto tako nema potrebe za privremenom restauracijom.

CAD CAM je poboljšao kvalitet proteza u stomatologiji i standardizovao proces proizvodnje. Povećala se produktivnost i mogućnost rada sa novim materijalima sa visokim nivoom preciznosti izrade.

Iako je CAD CAM zaista neprevaziđen tehnološki napredak, važno je da stomatološka tehnika odgovara CAD CAM glodanju. Zubne nadoknade dobijene CAD CAM postupkom obično se dobijaju iz čvrstih blokova keramičke ili kompozitne smole i u potpunosti se podudaraju sa osnovnom nijansom obnovljenog zuba. Mogu se koristiti i metalne legure, uključujući cirkonijum.

Naše iskusno i kvalifikovano osobolje pružiće vam sve stomatološke usluge na najbolji mogući način.

Za lepši osmeh koji podiže samopouzdanje dođite u Dental Centar Petković

Prednosti CAD/CAM tehnologije u stomatologiji

 • komforan za pacijente

 • bolja preciznost

 • uzimanje digitalnog otiska (bez kašika i otisnih masa)

 • koriste se specijalne vrste keramike sa karakteristikama prirodnih zuba

 • visoki estetski standardi protetskih nadoknada

 • trajnost nadoknada

 • ušteda vremena, izrada u jednoj poseti stomatologu

Odsustvo standardnog uzimanja otisaka

Za potrebe standardne izrade krunice neophodno je uzeti najmanje dva otiska zuba, registraciju zagrižaja, kao i otisak za izdradu privremenih kruna. Uz upotrebu CAD CAM sistema ne uzima se ni jedan otisak, a skeniranje intraoralnom kamerom traje samo nekoliko minuta i vrlo je komforno.

CAD CAM tehnologija – Proces izrade

Procedura traje veoma kratko, nakon pripreme zuba, vrši se uzimanje digitalnog otiska pomoću intraoralnog skenera veoma brzo i komforno. Odmah nakon toga, na računaru se planira i dizajnira restauracija na virtuelnom modelu zahvaljujući 3D softveru.

Kada je dizajn završen, vrši se odabir vrste keramike za odgovarajuću nadoknadu i softver prosleđuje informacije mašini za rezanje u kojoj će keramički blok biti izrezan u obliku prethodno dizajnirane nadoknade. Izrađene nadoknade se po obliku i boji ne razlikuju od prirodnih zuba.

U našoj ordinaciji koristimo CEREC blokove koji su izrađeni od trenutno najkvalitetnije keramike.

Karakteristični su po tome što se izrađuju u širokom spektru boja što osigurava visoku estetiku i minimum poliranja. Svi materijali su biokompatibilni i klinički testirani.

Zubne krunice

Izrada zubnih krunica je deo većine zahvata koje se obavljaju u stomatološkim ordinacijama. Svaki pacijent do sada je morao da se podvrgava veoma neugodnoj proceduri uzimanja otiska zuba i potom čeka nekoliko dana na krunice. To je sada prošlost.

Samim postupkom digtalnog skeniranja i modelovanja preskače se više nepotrebnih faza pri izradi krunica i time ima manje prostora za grešku.

Procedura izrade krunice počinje skeniranjem, koje je potpuno neinvazivno i traje samo nekoliko sekundi, a model zuba i buduće krunice odmah je moguće videti na ekranu računara.

Zatim, pomoću softvera koji je deo CEREC sistema, frez mašina od keramičke kockice izrađuje krunicu, dok se ranije model slao u laboratoriju za izradu krunica (čekanje nekoliko dana) ili se krunica pravila u ordinacji (čekanje dan ili dva).

Kada krunica izađe iz frez mašine pristupa se njenoj obradi i poliranju, nakon čega se odmah cementira u ustima pacijenta, a kompletan proces od skeniranja do prvog zagrižaja traje samo 30 minuta.

Keramičke plombe

Pod keramičkim plombama podrazmevamo keramički inlay (rešenje slično kompozitnoj plombi, ali kvalitetnije), keramički onlay (keramičke plombe koje uključuju i vrh zuba), kao i delimične zubne krunice. Razlika između onlay i delomične zubne krunice je to što krunica uvek podrazumeva i barem jednu bočnu stranu, dok onlay ne podrazumeva.

Korišćenjem keramičkih plombi možemo u potpunosti rekonstruisati zub koji je devastiran karijesom, frakturom ili starom amalgamskom plombom, i to na način koji maksimalno štedi zub, dakle bez struganja.

Keramičke endo-krune

Još jedan čest zubarski zahvat koji je radikalno unapređen od kada je postala dostupna CEREC tehnologija je tretiranje devitalizovanih, tj. mrtvih zuba.

Zubi koji su zahvaćeni infekcijom mekog tkiva u središtu zuba devitalizuju se tako što se meko tkivo vadi, a unutrašnjost zuba se čisti od svih mikroba, kako bi se zaštitio ostatak zuba, i potom se taj prostror ispunjava.

U našoj ordinaciji na raspolaganju su endo-krunice, koje se takođe izrađuju u CEREC mašini i čija je ključna prednost to što ne moraju da uđu duboko u koren zuba da bi bile čvrsto pozicionirane, odnosno nije neophodno uklanjanje značajnije zubne supstance kako bi obezbedila retencija, tako da su endo-kunice u isto vreme i nadogranja i kruna.

Kao i plombe, fasete, krunice i drugi elementi izrađeni pomoću CAM CAD tehnologije i CEREC mašine, endo-krunice prave se od punih keramičkih blokova, prema merama dobijenim skeniranjem devizalizovanog zuba.

Zahvaljujući kombinaciji jačeg materijala i tačnijeg naleganja ovakve krunice su čvršće i trajnije od drugih rešenja, dok je estetski nivo veoma visok. Na početku tretmana biraju se keramički blokovi u boji koja odgovara boji zuba, tako da nema odudaranja, a po potrebi se vrši i dodatno farbanje i glaziranje kako bi se postigli vrhunski esteski rezultati.

Kao i kod drugih procedura u kojima se koristi CEREC mašina za pravljenje krunica, celokupan proces skeniranja, izrade i ugradnje traje manje od jednog sata.

Krunice na zubnim implantima

Kompjutersko projektovanje krunica daleko ubrzava proces izrade. Isto tako u praksi pacijent kome su ugrađeni šrafovi za implante može već sutradan da dobije sve krunice, dok se ranije na izradu krunica čekalo nekoliko dana.

Ovaj sistem dizajniranja i proizvodnje krunica, za razliku od ručnog uzimanja otiska i ručne izrade, obezbeđuje da pacijent koji je prošao kroz sve neprijatne faze pripreme vilice za implante i ugradnju šrafova ne mora da čeka tih nekoliko dana. Takođe, ne mora da dolazi na više proba ili da plaća za privremene krunice, već odmah dobija nove krunice i time se na najlepši način okončava proces ugradnje implanata.

Sve krunice za implante koje se izrađuju u CEREC mašini su 100% keramičke, bez metalnog jezgra, što im daje daleko bolje fizičke karakteristike i eliminiše mogućnost pucanja krunice na spojevima metala i keramike. Samo keramičke krunice imaju pun estetski efekat, jer mogu biti apsolutno bilo kog oblika, i izuzetno se lako boje u nijansu koju pacijent želi, pri čemu je i prirodna boja keramičkih krunica veoma lepa i većina pacijenata ne oseća potrebu za bojenjem u drugu nijansu.

ZUBNI IMPLANTI

Pogledajte naše radove

OBRATITE NAM SE SA POVERENJEM

Zakažite pregled