Dental Centar Petković

Objedinjavanjem stomatološkog znanja sa savremenom dijagnostičkom i terapijskom tehnologijom, Dental Centar Petković omogućava pružanje stomatoloških usluga pacijentima po najvišim standardima stomatološke dijagnostike i terapije

Zakažite pregled

Metalokeramičke krunice i mostovi

Metalokeramičke krunice i mostovi su još uvek najčešći izbor pacijenata. Metalokeramičke krunice i mostovi predstavljaju zubne nadoknade u čijoj se osnovi nalazi metal, a preko njih se stavlja sloj keramike.

Do pojave bezmetalnih krunica metalo keramičke krunice su predstavljale dobar izbor za nadoknadu izgubljenih zuba. Problem koji može da se javi kod metalokeramičkih krunica je osim lošije estetike zbog ne prelamanja svetlosti (ne propuštanja kroz metal) i pojava rubne diskoloracije (sivog ruba oko vrata zuba). Kod nekih pacijenata su zabeležene i alergije na legure od kojih se prave metalokeramičke nadoknade.

Metalo-keramičke krunice su najbolje rešenje:

  • Ako imate mnogo velikih, defektnih ispuna (pogotovo na bočnim zubima)

  • Ako želite visokoestetske i najdugoročnije rezultate

  • Ako tražite potpuni probražaj osmeha, uključujući i poboljšanja oblika zuba

  • Mogu da traju i do 15 godina (vek trajanja je direktno povezan sa frakturom nadoknade, kvarom zuba ili obolenja desni)
  • Jeftinije su u odnosu na bezmetalne krunice

Lep osmeh, samopouzdanje, pravilan govor, pravilna ishrana… To su sve funkcije koje zubi treba da ispunjavaju, kako bi organizam funkcionisao u celosti, a pojedinac vodio kvalitetan život.

Međutim, iz raznoraznih razloga velikom broju ljudi nedostaje jedan ili više zuba, ili njihovi zubi su toliko puta već sanirani od karijesa, da se veći deo zuba nalazi pod plombom, ili jednostavno nisu zadovoljni izgledom, oblikom ili položajem svojih zuba. U svim ovim slučajevima, metalokeramičke krunice i mostovi su terapija izbora, što zbog pristupačnih cena, što zbog vrhunskog kvaliteta i estetike.

Metalokeramičke krunice

Zubne krunice mogu biti metalokeramičke ili bezmetalne. Kod metalokeramičkih krunica, njihovo jezgro je metalno, dok je spoljni deo keramički. Metalokeramičke krunice još uvek su u upotrebi, uglavnom zbog niže cene u odnosu na bezmetalne. Pacijenti neretko odaberu kombinaciju materijala, tako da u prednjim delovima vilice dobiju bezmetalne krunice a u zadnjim metalokeramičke.

Prednost metalokeramičkih sistema (krunica i mostova) je u tome što se mogu indikovati kod pacijenata koji imaju bruksizam (škripe noću zubima i na taj način troše zube), i mogu se kombinovati sa parcijalnim skeletirani protezama (tzv. Vizil protezama) čime se može predvideti krajnji terapijski efekat.

Dental centar Petković poseduje i svoju zubo-tehničku laboratoriju, koja omogućava sve protetske radove u najkraćem mogućem roku.

Za lepši osmeh koji podiže samopouzdanje dođite u Dental Centar Petković

Metalokeramički mostovi

Zubni mostovi podrazumevaju zubne krunice koje su međusobno vezane i sa obe strane se oslanjaju na postojeće zube u viličnoj kosti. Indikovani su kod pacijenata kod kojih nedostaje jedan ili više zuba, pri čemu sa obe strane u odnosu na bezubu regiju postoje prirodni zubi.

Da bi se izradio most potrebno je obrusiti prirodne zube kako bi oni služili kao nosači. Samim tim za izradu dentalnog metalokeramičkog mosta je potrebno da i sa jedne i druge strane postoje prirodni zubi u vilici, a takođe je potrebno da zubi nosači budućeg mosta budu stabilni u viličnoj kosti, bez prisustva paradontopatije, kako bi izdržali opterećenje mosta.

Samo planiranje mosta se radi tako da on blago pritiska desni na mestima gde nedostaju zubi i na taj način simulira osećaj u ustima da tu postoje zubi, a takođe zahvaljujući blagom kontaktu sa desnima nikada ne dolazi do povlačenja desni ispod mosta.

Postupak izrade

Postupak izrade metalokeramičkih krunica podrazumeva: brušenje zuba, uzimanje otiska, odnosno skeniranje vilica, izradu privremenih krunica, izradu metalokeramičke konstrukcije u zubnoj laboratoriji i cementiranje gotovog mosta ili krunice. Vrhunska stručnost, iskustvo i timski rad u našoj ordinaciji doprinose tome da ova faza bude što manje neprijatna i potpuno bezbolna.

Prva faza izrade metalokeramičkih krunica je brušenje zuba, posle toga uzima se otisak dela zuba, kako bi se prema tom otisku napravila krunica, koja će pravilno da nalegne na ostatak zuba. Dok se krunice izrađuju, pacijenti dobijaju privremene krunice, kako bi mogli normalno da funkcionišu u svakodnevnom životu dok metalokeramičke krunice ne budu gotove.

Posle brušenja i skeniranja zuba u stomatološkoj ordinaciji, proces izrade metalokeramičkih krunica, se prebacuje u zubnu laboratoriju, gde zubni tehničar izrađuje metalnu konstrukciju, koja se potom proba u ustima pacijenta.

Nakon probe metalne konstrukcije, na metalnu osnovu krunice nanosi se sloj keramike, koji u potpunosti prekriva metalnu osnovu, tako da se metal u ustima ne može videti. Na taj način se sa jedne strane dobija čvrstina i izdržljivost metala, a sa druge strane se zahvaljujući keramici na površini dobija dobar estetski rezultat.

Eventualne korekcije se vrše uz saglasnost pacijenta. Kada se krunice završe, cementiraju se na preostali deo prirodnog zuba i tako se dobija dugotrajno rešenje za nadoknadu većih zubnih oštećenja, kao i sasvim prirodan izgled.

Celokupna procedura izrade metalokeramičkih krunica traje 5-7 dana.

Nedostatak metalokeramičkih krunica jeste pojavljivanje lividnog ruba u predelu desni. Zbog toga nije preporučljiva njihova izrada u estetskoj regiji.

Metalokeramičke krunice izrađuju se tako što se keramikom u boji zuba, sa svih strana, prekriva metalna kapica. Metalne kapice mogu se izrađivati ručno ili u CAD-CAM tehnici. Kod nas preferiramo izradu u CAD CAM tehnici, s obzirom na to da su krunice rađene na taj način preciznije i idealno naležu na zub, te ne ostaje zazor između zuba i krunice u kojem se s vremenom nakupljaju bakterije.

Koja je razlika između metalne i bezmetalne krunice?

Metalokeramičke krunice u svojoj osnovi poseduju leguru metala, na koju se sa spoljašnje strane nanosi keramika kako bi se postigli željeni estetski efekti.

Za izradu bezmetalne krunice je potrebno i manje uklanjanje zubne supstance, tj. brušenje zuba. Kod metalokeramičke krunice, potrebno je ukloniti 1,5-2 mm zubne supstance, dok je kod bezmetalne krunice ta veličina od 0,3-1 mm.

Da li metalokeramičke i bezmetalne krunice mogu da se kombinuju?

Ove dve vrste krunica se mogu kombinovati. To je često ‘’ekonomska’’ indikacija. U tim situacijama na zadnjim zubima su metalokeramičke krunice  dobro rešenje, zato što ova regija nije preterano vidljiva, a odlično izdržavaju velike pritiske koji nastaju prilikom žvakanja.

Dok je na prednjim zubima poželjno postaviti kermičke krunice, jer su estetski lepše i izgledaju prirodnije.

Ko je kandidat za metalokeramičke krunice i mostove?

Metalokeramika je zbog svoje čvrstine idealan materijal za izradu mostova u bočnim regijama vilica kada nedostaje jedan ili više zuba, te je bezuba polja potrebno „premostiti“ i popuniti novim zubom.

Metalokeramika je nezamenljiva prilikom izrade tzv. kombinovanih radova, gde se na metalokeramički most, pomoću atečmena, kači vironit proteza, sa metalnom osnovom.

Kombinovani radovi se sastoje iz dva dela:

  • mosta, koji na svojim krajevima ima atečmene, a koji se kao i svaki most cementira na zube;
  • vironit (vizil) proteze, koja se kopča na ovaj most.

Ovakvi radovi stoje izuzetno čvrsto u ustima pacijenta, te ne postoji bojazan od ispadanja proteze prilikom govora i žvakanja, a s druge strane, proteza se lako skida i održava u kućnim uslovima.

Proteze na atečmene su vrlo komforna rešenja za pacijente koji su izgubili bočne zube, te kod njih nije moguće uraditi mostove, a žele ekonomičnije rešenje od ugradnje implantata.

Vek trajanja metalokeramičkih krunica i mostova

Trajanje metalokeramičkih krunica, odnosno zubnih navlaka, razlikuje se od pacijenta do pacijenta i zavisi od niza faktora kao što su kvalitet materijala, pravilno napravljenog zagrižaja i odnosa sa zubima u suprotnoj vilici, te oralne higijene pacijenta i redovnih kontrola u ordinaciji. Osim navedenog, trajanje krunica zavisi i od genetike pacijenta, kvaliteta njegovih desni i viličnih kostiju.

Uobičajena procena je da zubne krunice traju između 8 i 10 godina, s tim što se taj rok upotrebe može produžiti ukoliko se pravilno održava oralna higijena i redovno posećuje stomatolog. Naime, krunice su praktično neuništive, ali dešavaju se promene oralnih struktura što čini da one postaju neadekvatne posle izvesnog broja godina, te se motraju promeniti.

Kako održavati metalokeramičke krunice?

Ponekad pacijenti misle da su nakon izrade krunica ili mosta njihovi zubi trajno zaštićeni i da se više nikada neće pokvariti. Ovakvo mišljenje je potpuno pogrešno, jer su zubi ispod navlaka i dalje podložni karijesu, a budući da ih je teže četkati, potrebna im je i intenzivnija higijena.

Za dugotrajnost krunica i mostova najvažnija je temeljna i dobra higijena. Ako se ove nadogradnje ne bi redovno održavale, naslage od hrane i pića privukle bi bakterije, koje bi prionule za njih i vrlo brzo bi došlo do upale desni i zuba koji drže most.

Preporučuje se upotreba mekih četkica, više puta dnevno, laganim pokretima.  Uz pravilnu tehniku oralne higijene i redovne posete stomatologu ovaj tip  nadoknada može trajati dugi niz godina.

Ako ste u mogućnosti toplo preporučujemo bezmetalne krunice u odnosu na metalokeramičke, kako zbog zdravlja vaših desni, tako i zbog znatno bolje estetike samih zuba.

Zahvajujući dugogodišnjoj tradiciji, primeni nakvalitetnijih metalnih legura i keramičkih materijala i najsavremenijoj stomatologiji, u našoj ordinaciji izrađujemo metalokeramičke nadoknade po veoma povoljnim cenama i za relativno kratak vremenski period. Na taj način se produžava životni vek zubima, sprečavajući njihovo prevremeno vađenje.

Naš tim stručnjaka i profesionalaca prvo će se postarati da se osetite bezbedno i opušteno, a zatim će vam tokom i nakon pregleda, dati sve važne informacije i objašnjenja u vezi vaših zuba, procedura i zahvata koje je potrebno uraditi, bilo da su u pitanju intervencije u okviru konvencionalne ili estetske stomatologije. Zajedno ćemo postići funkcionalno i kvalitetno najbolje rešenje prilagođeno vašim potrebama.

METALOKERAMIČKE KRUNICE I MOSTOVI

Pogledajte naše radove

OBRATITE NAM SE SA POVERENJEM

Zakažite pregled