Dental Centar Petković

Objedinjavanjem stomatološkog znanja sa savremenom dijagnostičkom i terapijskom tehnologijom, Dental Centar Petković omogućava pružanje stomatoloških usluga pacijentima po najvišim standardima stomatološke dijagnostike i terapije

Zakažite pregled

Zubne proteze

Zubne proteze predstavljaju rešenje za pacijente koji su izgubili sve ili veliki broj zuba. One nadoknađuju izgubljene zube iIi deo grebena koji ih nosi. To su mobilne nadoknade i skidaju se u cilju boljeg odrzavanja higijene.

Zubna proteza je zamena za izgubljene zube i njihovo okolno tkivo. Prave se tako da lice na vaše prirodne zube i čak da ulepšaju osmeh.

Postoji dve vrste proteza: parcijalne i totalne proteze. Totalne proteze se koriste ukoliko nije ostao ni jedan zub u vilici, dok se parcijalne proteze koriste ako je nešto od prirodnih zuba ostalo u vilici. Uloga parcijalnih proteza nije samo da popune prostor izgubljenih zuba već i da se spreči pomeranje preostalih zuba.

Parcijalne proteze

Krezubost je stanje organa za žvakanje koje nastaje usled delimičnog gubitka zuba ili urođenih poremećaja. Opisuje se kao morfološki poremećaj kontinuiteta zubnog niza i posledica je oboljenja zuba (karijes), oboljenaja parodontalnih tkiva (tkiva koja drze zub u vilici), dejstva spoljne traume (udarac, pad), oboljenja u usnoj duplji.

Većina krezubih pacijenata se zbog promena u zubnom nizu i bezubim delovima grebena mora zbrinjavati parcijalnom protezom.

Oblici parcijalnih proteza su vrlo različiti po svom obimu, konceptu i gradivnom materijalu. O izradi parcijalne proteze odlučuje lekar  na osnovu obima krezubosti  i posledica po stomatognatni sistem (sistem organa za žvakanje), želje pacijenta i postojećih kadrovskih i materijalnih resursa.

Parcijalna proteza nadoknađuje jedan ili više izgubljenih zuba i njihove potporne strukture oslanjajući se na preostale zube i vilični greben.  Može da se izrađuje kao fiksna ili mobilna u zavisnosti od toga da li pacijent može da je vadi iz usta ili ne. Parcijalna fiksna proteza ili most pripada onom delu stomatološke protetike koji je nazvan fiksnim nadoknadama, dok se pod parcijalnom protezom podrazumeva parcijalnana mobilna proteza.

Naše iskusno i kvalifikovano osobolje pružiće vam sve stomatološke usluge na najbolji mogući način.

Za lepši osmeh koji podiže samopouzdanje dođite u Dental Centar Petković

Totalna zubna proteza

Totalna zubna proteza se izrađuje kada u vllici ne postoji ni jedan zub. Izrađuje se od akrilata.

Postavlja se preko sluzokože i vilične kosti. Njenom izradom drastično se poboljšava kvalitet života pacijenta kako u estetskom tako i u funkcionalnom smislu.

Nakon njihove izrade neophodan je period adaptacije kako bi se pacijent privikao na izgled, a prvenstveno na funkciju totalne proteze.

Ove proteze se uz pomoć vakuma i pljuvačke drže na vilicama. Važno je redovno održavanje higijene ovih proteza.

Savetujemo njihovo pranje posle svakog obroka mekanim četkicama i pastama. Na taj nacin sprečavate zadržavanje hrane ispod proteze, iritaciju i upalu desni.

PROTEZE

Pogledajte naše radove

OBRATITE NAM SE SA POVERENJEM

Zakažite pregled