Dental Centar Petković

Objedinjavanjem stomatološkog znanja sa savremenom dijagnostičkom i terapijskom tehnologijom, Dental Centar Petković omogućava pružanje stomatoloških usluga pacijentima po najvišim standardima stomatološke dijagnostike i terapije

Zakažite pregled

Bezmetalne krunice i mostovi

Bezmetalne krunice i mostovi se koriste u stomatološkoj protetici ukoliko imate zube sa polomljenim ili jako oštećenim zubnim krunicama ili vam nedostaje jedan ili više zuba u zubnom nizu. Tada je neophodno nadomestiti izgubljene zubne krunice tj. zube pomoću fiksnih protetskih nadoknada. Savremena stomatologija teži savršenstvu, a u protetici bezmetalne krunice i mostovi garantuju savršene radove.

U Dental Centru Petković veliku pažnju posvećujemo materijalima koji imaju karakteristike najsličnije prirodnim zubima. CAD CAM je proces kojim se od gotovih keramičkih blokova, procesom laserskog oblikovanja, dobijaju savršeni protetski radovi.

U radu koristimo najsavremeniju opremu i u mogućnosti smo da odradimo sve stomatološke i protetske radove profesionalno, kvalitetno i u najkraćem roku.

Bezmetalne keramičke krunice

Bezmetalne keramičke krunice su veštačke krunice koje nemaju metalnu osnovu kao metalokeramičke krunice, već su u potpunosti izrađene od posebne keramike koja je strukturno ojačana, pa je metal kao osnova nepotreban.

Bezmetalne krunice su pravo rešenje za vas, ukoliko želite blistav i potpuno prirodan izgled vaših zuba. Zbog svojih osobina bezmetalna keramika se nametnula kao najbolji materijal za izradu protetskih nadoknada. One mogu da ispune sve vaše estetske i funkcionalne zahteve. Predstavljaju najviši nivo u modernoj estetskoj stomatologiji. Idealno se uklapaju u boju preostalih zuba.

Bezmetalna krune potpuno imitiraju prirodni izgled zuba i po svojim fizičkim osobinama su najpribližnije prirodnim zubima. Bezmetalna keramika je potpuno biokompatibilna i bezbedna za zdravlje, ne izaziva alergijske reakcije, gingiva i sluzokoža usta je mnogo bolje prihvataju, a karakteriše je izuzetna čvrstina i stabilnost, mlečno bela boja, transparentnost odnosno prozirnost pri dnevnoj svetlosti kao kod prirodnih zuba.

Bezmetalne krunice se mogu izrađivati i za prednje i za bočne zube, jer su izuzetno otporne na pritisak koji se javlja pri žvakanju hrane.

Inleji ili onleji

U slučaju veće destrukcije zubne krune, ispuni tj. plombe često nisu zadovoljavajućeg kvaliteta. Pacijenti se žale na zapadanje hrane i često odlamanje rubova ispuna.

U tim slučajevima inleji ili onleji su znatno bolje rešenje. Izgledaju kao plombe, ali se izrađuju uz pomoć komjuterske tehnologije CAD/CAM, od keramičkih materijala, što omogućava njihov idealan dizajn i estetiku.

Naše iskusno i kvalifikovano osobolje pružiće vam sve stomatološke usluge na najbolji mogući način.

Za lepši osmeh koji podiže samopouzdanje dođite u Dental Centar Petković

Od čega se izrađuju bezmetalne krunice?

Bezmetalne krunice se najčešće izrađuju od cirkonijuma ili litijum-disilikatne keramike. Na taj način se dobija kruna koja je napravljena od materijala koji je sličan staklu – lagan je i providan, a otporan koliko i prirodni zub.

Šta je cirkonijum?

Cirkonijum je materijal koji karakteriše bela boja i izuzetna čvrstoća. On se u početku koristio u svemirskoj tehnologiji, da bi nakon dugotrajnih testiranja našao svoju primenu u ortopedskoj hirurgiji (glavice proteza za kukove).

Na osnovu velikog broja istraživanja, utvrđeno je da cirkonijum ne izaziva nikakav štetan efekat na organizam i da u kontaktu sa mekim tkivima i kostima ne proizvodi nikakve neželjene ili alergijske reakcije.

Prednosti bezmetalne krunice

Brojne su prednosti koje pružaju bezmetalne krunice. To su: izuzetan estetski efekat koji karakteriše prirodnost nadoknade u smislu boje, svetlosne propustljivosti i oblika, zatim kompjuterska preciznost izrade, smanjena iritacija desni, i dr.

Zbog posebne tehnologije izrade, kao i materijala kojim su fiksirane u usnoj duplji, bezmetalne keramičke krunice odlikuje izuzetan kvalitet.

Bezmetalne krunice i CAD-CAM tehnologija

Najveća prednost CAD CAM sistema je to što se zubne krunice izrađuju od pune keramike. Na osnovu 3D slike Vašeg zuba, za koji je planirana nadoknada, računar izrađuje odgovarajući protetski rad.

Kompjutersko projektovanje krunica daleko ubrzava proces izrade, tako da u praksi pacijent kome su ugrađeni šrafovi za implante može već sutradan da dobije sve krunice.

Ono što je do skoro rađeno danima i zahtevalo nekoliko dolazaka u ordinaciju, danas se završava u jednoj ili eventualno dve posete stomatologu.

Osim udobnosti i uštede, prednost izrade CAD CAM CEREC sitemom je u neverovatnoj preciznosti. Samim postupkom digitalnog skeniranja i modelovanja preskače se više nepotrebnih faza pri izradi krunica i time ima manje prostora za grešku.

Bezmetalni keramički mostovi

Ukoliko postoje bezuba polja između postojećih zuba, jedan od načina nadoknade izgubljenih zuba i uspostavljanja punog zubnog niza je izrada mostova. Zubni most je zubna nadoknada koja se sastoji od najmanje dve spojene zubne krunice.

Ukoliko dođe do gubitka zuba, tada nastaju promene na kosti u smislu njenog smanjenja, a i na zubima koji okružuju bezubo polje. Zubi oko bezubog polja imaju stalnu tendenciju pomeranja i naginjanja ka tom polju, te su zbog toga postaju nestabilni, osetljivi i podložni karijesu.

U nekim slučajevima može doći i do njihovog gubitka i do ozbiljnog narušavanja oralnog zdravlja, oblika lica, lepote osmeha i kvaliteta žvakanja. Kako ne bi došlo do takvih negativnih pojava, koristi se most koji stabilizuje zagrižaj i sprečava pomeranje i naginjanje susednih zuba u bezubi prostor. Sem toga, obezbeđuje i zadržavanje vertikalne dimenzije.

Mostovi se cementiraju i nije ih moguće vaditi, što predstavlja razliku u odnosu na protezu. Laboratorijski izrađene krunice zamenjuju zube koji nedostaju. Uslov za izradu mosta je postojanje stabilnih i zdravih zuba za koje će most biti fiksiran, ili zubnih implanata koji će služiti kao nosači. Takođe, neophodno je da pacijentu desni i kosti vilice budu u dobrom stanju, kao i oralna higijena.

Trajnost

Zubne krunice traju najčešće 8 do 10 godina, s tim što se taj rok upotrebe može produžiti ukoliko pravilno održavate oralnu higijenu i redovno posećujete stomatologa.

Naime krunice su praktično neuništive, dešavaju se promene oralnih struktura što čini da one postaju neadekvatne. Brušenje zuba se vrši do nivoa desni pa je i samo povlačenje desni minimalno i isključivo je vezano za prirodan proces starenja pacijenta.

Uvek se savetuje noćno nošenje splinta za bruksizam koji služi kao amortizer pacijentu ukoliko se odluči da uradi veliki broj krunica.

Na taj način mišići se relaksiraju, visina zagrižaja održava u normalnim granicama, produžava se trajnost protetskog rada i čuva svaka krunica.

Održavanje higijene nakon ugradnje bezmetalnih krunica i mostova

Održavanje higijene počinje neposredno po ugradnji, pošto se ispod krunica nalaze delovi naših prirodnih zuba koji su prekriveni krunicom pa do njih teže dolazi četka, pasta i tečnost za ispiranje usta.

Od novih sredstava, koje možda do tada niste koristili, pokušajte nabaviti interdentalnu četkicu, tačnije četkicu koja se koristi za čišćenje prostora između zuba. Običnu četkicu za zube, konac, tečnost za ispiranje usta i pastu koristite kao i do sada.

Važno je da temeljno perete najosetljivija područja. To su mesta gde se krunice spajaju sa pravim zubom pri samom vrhu zuba uz desni, zatim, desni, jezik i unutrašnja strana obraza. Zatim, morate obratiti pažnju na prostor između zuba, odnosno gde se spajaju dve krunice, ili krunica i sledeći zub. Tu koristite konac, interdentalnu četkicu i tečnost za ispiranje.

Kada je u pitanju most, čim osetite određene nelagodnosti poput klimanja mosta, lom mosta, osetljvost na slatko, hladno ili toplo, upalu, natečenost ili krvarenje obratite se stomatologu koji će pristupiti skidanju mosta i započeti lečenje.

Zube perite najmanje dva puta dnevno a idealno bi bilo posle svakog jela. Koristite konac za zube svako veče obavezno. Masirajte desni i perite desni i unutrašnjost obraza kao i jezik. Keramiku nije neophodno preterano četkati, već više obratite pažnju na mesta između desni i zuba kao i na sluzokožu usta. Oralna higijena je jedan od odlučujućih faktora kada je zdravlje zuba u pitanju.

BEZMETALNE KRUNICE I MOSTOVI

Pogledajte naše radove

OBRATITE NAM SE SA POVERENJEM

Zakažite pregled